Welkom in de mis


Vicaris Bart Paepen laat jong en oud vernieuwd kennismaken met de geheimen van de eucharistie. Info bij Ann Joris: ann.joris1@skynet.be.

Een mis hoeft geen saaie bedoening te zijn.
Het wordt een boeiend en zinvol gebeuren als de aanwezigen geen toeschouwers zijn maar deelnemers. De beste manier om dit te bereiken is het samen zingen. Niet op de eerste plaats liedjes die een pauzemoment vormen in de liturgie maar liederen die zelf een liturgische handeling zijn.
Tijdens het vormingsmoment 'Welkom in de mis' voor vormelingen leren de zes liturgische liederen. En opeens wordt de mis een echte belevenis...

Kyrie eleison
Gericht naar het kruis vraagt de gemeenschap dat Jezus zich zou ontfermen. Dat wil zeggen: dat Hij wil zorgen voor mensen die het op welke manier dan ook moeilijk hebben. Dat Hij geneest wat gekwetst is in ons, dat Hij herstelt wat stuk gemaakt is tussen ons. Bij de eerste 'Kyrie eleison' leggen de deelnemers de focus op zichzelf. Bij de 'Christe eleison' bidden we voor de mensen in onze groep die het moeilijk hebben. Bij de tweede 'Kyrie eleison' gaat ons hart uit naar mensen over de hele wereld.
Een stil, emotioneel en intens moment!

Eer aan God
God loven en prijzen is een van de kernhandelingen van elke eucharistie. Omdat we daar zelf niet altijd de woorden voor vinden, grijpen we terug naar de bijbel. We zingen de woorden die de herders leren van de engelen als ze op weg gaan naar Christus.

Alleluia!
Het meest vreugdevolle woord van de bijbel wordt gezongen voor de lezing van het evangelie. Het is een uitbundig moment. We vieren dat Jezus zelf onder ons wil komen in het overgeleverde woord van de evangelietekst. Hij zelf wil ons iets zeggen. 'Loof de Heer!' zingen we daarom. Terwijl het evangelieboek naar voren wordt gedragen, zingt iedereen mee. Feest!

Amen
Deelnemen aan de mis wil zeggen: heel vaak 'amen' zeggen. 'Ik geloof', betekent dat, 'Hier vertrouw ik mij aan toe' en 'Hier ga ik mee voor!'. Zulke sterke betekenis maakt het natuurlijk onaanvaardbaar dat wij de 'amen' mompelen. Stevig moet die klinken, met overtuiging, kracht en moed. Bij de geloofsbelijdenis antwoorden de vormelingen zingend op de drie vragen van de geloofsbelijdenis tijdens de paaswake. Geloven krijgt leven.

Heilig Heilig Heilig
In de liturgie zingen we voor onze God. Zoals we 'Lang zal hij leven' zingen voor onze jarigen, zo zingen we 'Heilig Heilig Heilig' voor onze God. Niet de inhoud van de woorden is het belangrijkst maar de feestelijke relatie die we ermee uitdrukken. En dan te bedenken dat we ons met dit lied voegen in het onmetelijke koor van christenen over de hele wereld en van alle eeuwen én in het koor van heiligen en engelen. Indrukwekkend.

Geest van God
De vormelingen zullen de Geest van God ontvangen: Adem van Leven, Adem van Vuur, Troost en Kracht. Wie de Geest ontvangt, ontvangt Jezus zelf en wordt drager van zijn vuur. De Geest heiligt ons, zingen we in het lied om de Geest. Wat een fantastische gedachte: wij zijn mensen in wie het vuur van Jezus' Geest zichtbaar wordt. En als we samen zingen ook hoorbaar.